CONTEXT HISTÒRIC

 L’any 1961, en ple franquisme, un grup de veïns i veïnes de la Bordeta organitzats de manera autònoma i en un moment en el qual les organitzacions de veïns eren una realitat incipient, van aconseguir que s’adeqüés un tram del carrer de les Panes (avui carrer Mossèn Amadeu Oller) per tal que el que era un canal esdevingués un petit jardí infantil pels veïns. Darrere d’aquesta incipient victòria veïnal hi havia bona part dels activistes veïnals que, anys més tard, aconseguirien transformar la realitat del barri de Sants fins al que coneixem avui en dia.


Tal com es comentà en la taula rodona “Sants-Montjuïc: transformar i democratitzar el barri (i la ciutat)” que es va realitzar a la Seu de l’Arxiu Municipal del Districte el 14 de novembre de 2019, aconseguir posar al servei dels infants de La Bordeta aquest petit jardí infantil, va significar una gran victòria veïnal. En un moment de repressió política i associativa i va donar moral als veïns i veïnes per seguir reivindicant un barri millor.


La urbanització d’aquest espai infantil resulta especialment significativa pels veïns de la Bordeta. És per això que s’instal·là una placa commemorativa, vigent des de desembre de 1961 fins l’incendi de la nau desembre de 2016 a la paret entre Can Batlló i el carrer Mossèn Amadeu Oller.


Vista des d'un terrat del carrer Las Panas
Arxiu Històric de Sants 
(Anselm Cartañà Gómez)



Placa conmemorativa al Carrer Mossèn Amadeu Oller
Arxiu Històric de Sants 
(Joan Campañà Mora)



Publicació “Magòria, Font de la Guatlla i La Bordeta” (1998)
Arxiu Municipal de Sants Montjuïc